• ایران
  • 1403/01/09
news-details
اخبار

نایب رییس مجلس:
حفظ مبادلات انرژی با کشورهای همسایه باعث شکست تحریم‌ها می‌شود

مشهد- ایرنا- نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی گفت: مبادلات انرژی بویژه صادرات آن با کشورهای همسایه باید حفظ و توسعه یابد زیرا به شکستن حصار تحریم‌ها کمک می‌کند.
سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی روز یکشنبه در نشست با مدیرعامل و سایر مسوولان شرکت برق منطقه‌ای خراسان افزود: تقسیم "بخشی" در هر ساختار برای تمرکززدایی، امری اشتباه است و باید به سوی تقسیمات "منطقه‌ای" رفت و در حوزه موضوعی نیز باید به سوی ادغام و در حوزه اجرایی به سوی منطقه‌ای کردن ساختار پیش رفت، همچنین نباید مدیریت شرکتی را مانند سازمان‌ها انجام داد زیرا چنین روشی اشتباه است.
وی ادامه داد: باید به سوی ایجاد نیروگاه‌های کوچک‌ مقیاس حرکت کرد و با مشارکت بخش خصوصی در راه‌اندازی نیروگاه‌های کوچک، وزارت نیرو می‌تواند عمده سرمایه‌گذاری خود را در راه‌اندازی نیروگاه‌های نوین و استفاده از انرژی‌های نو متمرکز کند.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی گفت: توسعه نیروگاهی باید بر مبنای استفاده از سوخت گاز باشد چون نیروگاه‌های کوچک از بهره‌وری بالاتری نسبت به مدل‌های بزرگ‌ مقیاس برخوردار است.
رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان نیز در این نشست با اشاره به طرح‌های پیشنهادی به منظور تغییر ساختار در صنعت برق کشور گفت: در سال‌های ۱۳۶۵ تا ۱۳۸۰ شرکت‌های توزیع و نیروگاه‌های خصوصی از شرکت‌های برق منطقه‌ای منفک شد و زیر نظر شرکت توانیر قرار گرفت، در همین راستا شرکت مادر تخصصی حرارتی تولید نیروی برق ایجاد شد که نیروگاه‌ها زیر نظر آن و مشابه شرکت توانیر، شرکت مادر در زمینه تولید است.
رضا ریاحی افزود: در حال حاضر عمده تمرکز در صنعت برق به مرکز منتقل شده و بخش‌های تولید، توزیع و انتقال در مناطق به صورت مستقل از هم عمل می‌کنند، براساس مدل‌های اجرا شده در دنیا برای به وجود آمدن رقابت و افزایش بهره‌وری سه بخش تولید، انتقال و توزیع برق از هم جدا شدند و در کشور هم این کار انجام شده و این طرح تا مرحله‌ای به خوبی پیش رفت اما دلیلی نداشت، سرنخ‌های مدیریتی در مناطق نیز به مرکز منتقل شود. چنین ساختاری موجب کاهش انسجام در مناطق و تجمیع و تمرکز کارها در مرکز و در نتیجه از دست رفتن فرصت برای پرداختن به موضوعات کلان و استراتژیک می‌شود.
وی ادامه داد: اگر بتوان این ایراد را در ساختار صنعت برق برطرف کرد که در برنامه‌های شرکت توانیر در سال ۱۴۰۰ نیز آمده است، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد، لازمه اجرای این مدل جدید آن است که منابع مالی از سطح استانی بالاتر نرود، در چنین حالتی مدیریت شرکت‌های حوزه صنعت برق از حالت سازمانی به شرکت‌داری تغییر خواهد کرد.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان گفت: در ساختار کنونی شرکت‌های برق منطقه‌ای در میانه مجموعه‌های مربوط به تولید و توزیع قرار گرفته است، براساس قانون اساسی بخش‌های تولید و توزیع باید خصوصی باشد اما لازم است ۲۰ درصد از بخش تولید دولتی باقی بماند. اگر قواعد مربوط به حق ترانزیت برق در شبکه به شکل مناسبی تعریف شود، بخش خصوصی می‌تواند در این حوزه هم سرمایه‌گذاری کند.
وی افزود: در حال حاضر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه فوق ‌توزیع یا انتقال هنوز فعال نشده است، البته با راه‌اندازی بازار برق تلاش شد قیمت واقعی برق مشخص شود، اگر به مرور قیمت برق اصلاح شود، بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری تمایل خواهد داشت.
ریاحی ادامه داد: در حال حاضر صنعت برق به دلیل پایین بودن قیمت متضرر می‌شود زیرا هزینه‌های صنعت برق در ساخت‌وسازها متناسب با عرف روز بازار پرداخت می‌گردد در حالی که درآمد حاصل از فروش برق به مشترکین به نرخ‌های تعرفه‌دار و سوبسیدی دریافت می‌شود و این عدم تعادل در درآمد و هزینه به دلیل افزایش هزینه‌ها و عدم رشد متناسب درآمدها، هر سال بیشتر شده است.
وی با تاکید بر لزوم حرکت صنعت برق به سوی تولید پراکنده گفت: افق آینده صنعت برق در جهان نیز مبتنی بر همین موضوع است. البته باید توجه داشت کشورهای پیشرفته بار پایه مورد نیاز خود را تامین کرده و سپس به سوی تولید پراکنده گام برداشته‌اند. در حال حاضر به دلیل مشکلات مالی کمی عقب‌ماندگی در سرمایه‌گذاری در تولید بار پایه در کشور ما وجود دارد و همین مساله اجازه نمی‌دهد تامین برق را تنها به حوزه تولید پراکنده بسپاریم.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خراسان افزود: تاکنون بستر خوبی برای تولید برق در استان ایجاد شده اما از این بستر به صورت کامل در حوزه صنعت و ایجاد کارخانجات تولیدی استفاده نشده است. در حال حاضر خراسان ۶۰۰ مگاوات بار صنعتی دارد اما زیرساخت‌های لازم برای دو برابر شدن این ظرفیت در استان وجود دارد مشروط بر آنکه مصرف کنندگان خانگی و تجاری مدیریت مصرف را در فصل تابستان و ساعات اوج بار رعایت کنند.
شرکت برق منطقه‌ای خراسان وظیفه تامین برق سه استان خراسان رضوی، خراسان شمالی و خراسان جنوبی را برعهده دارد، صنعت برق خراسان تاکنون بستر لازم برای تامین برق مطمئن و پایدار برای شهروندان و توسعه اشتغال را با نصب پنج هزار و ۵۴۳ مگاوات نیروگاه فسیلی، ۷۴ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و ۶۸ مگاوات نیروگاه تولید پراکنده فراهم کرده است.
ظرفیت نیروگاهی نصب شده در کل خراسان حدود ۱۰ درصد از کل ظرفیت نیروگاهی کشور است، شرکت برق منطقه‌ای خراسان برای انتقال انرژی الکتریکی تاکنون سه هزار و ۱۰ کیلومتر خط انتقال و ۹ هزار و ۱۹۹ کیلومتر خط فوق توزیع و در مجموع افزون بر ۱۲ هزار کیلومتر خط انتقال ساخته است. ظرفیت پستهای انتقال شبکه برق خراسان برابر با هفت هزار و ۱۱۸ مگاولت آمپر، ظرفیت پستهای فوق توزیع این شبکه برابر با ۹ هزار و ۵۷۹ مگاولت آمپر و جمع کل ظرفیت انتقال و فوق توزیع شبکه خراسان برابر با ۱۶ هزار و ۶۹۷ مگاولت آمپر است.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه