• 1403/01/10

در جلسه کمیسیون بازار برق و بورس انرژی سندیکا صورت گرفت؛
بررسی و اعلام نظر درباره موضوعات روز بازار برق

جلسه کمیسیون بازار برق و بورس انرژی سندیکا روز شنبه بیست‌ودوم آبان، به بررسی و اعلام نظر درباره موضوعات متنوعی چون «سازوکار مناسب برای تعیین قیمت برق در زمان قطع سرور شرکت مدیریت شبکه برق»، «اصلاح جزء ب بند 3-1-3 مصوبه جلسه 348 هیات تنظیم بازار برق»، «دسترسی به اطلاعات فنی آرشیو شده نیروگاه توسط مالک نیروگاه»، «امکان مشارکت واحدهای بخار سیکل ترکیبی در کنترل فرکانس»، «تفاهم‌نامه وزارت صمت و نیرو برای ساخت 10 هزار مگاوات نیروگاه حرارتی» و «افزایش تعداد روشن-خاموش‌کردن واحدها در شهریور سال جاری و تبعات مالی این موضوع برای نیروگاه‌ها» اختصاص یافت.
در باره موضوع نخست مقرر شد شیوه کنونی که قیمت پیشنهادی آخرین روز پیش از قطع سرور شرکت مدیریت شبکه، حتی در صورت تعطیل بودن آن روز، ملاک قرار می‌گیرد، در کمیسیون بازار برق و بورس انرژی سندیکا مورد بررسی قرار گیرد و نظرات پیشنهادی برای زمان‌هایی که سرور قطع است و بازیگران قادر به مشارکت در بازار و اصلاح پیشنهادهای فروش نیستند، تدوین و ارسال شود.
موضوع دوم این جلسه بر اساس نامه دریافتی از شرکت دماوند درباره مصوبه‌ای از هیات تنظیم مطرح شد که بر اساس آن «عرضه‌کنندگان برق موظفند معادل تقاضا در بورس، سهم خود را از انرژی مورد نیاز به این بازار عرضه کنند. در غیر این صورت خرید ظرفیت معادل نیروگاه، مشمول پرداخت بهای آمادگی نخواهد داشت»، در حالی که برخلاف شرایط تعیین‌شده برای تولیدکنندگان، هیچ جریمه‌ای برای شرکت‌های توزیع در نظر گرفته نشده است.
پیشنهاد شرکت دماوند در این باره آن بود که در صورت عدم خرید انرژی از بورس توسط شرکت‌های توزیع، شرکت مدیریت شبکه مابه‌التفاوت نیاز مصرف قابل تامین از طریق بورس و میزان معامله‌شده در بورس را با قیمتی معادل بیشینه حداکثر قیمت بازار عمده فروشی و نرخ بورس انرژی به شرکت‌های توزیع بفروشد. در پایان بررسی این موضوع مقرر شد اعضای کمیسیون در صورتی که پیشنهادی به جز پیشنهاد شرکت دماوند دارند در گروه کمیسیون اعلام کنند تا نامه‌ای مشابه از طرف سندیکا تهیه و ارسال شود.
در ادامه این جلسه موضوع دسترسی به اطلاعات فنی آرشیوشده نیروگاه توسط مالک نیروگاه برای انجام برنامه‌ریزی و مانیتورینگ دقیق‌تر از وضعیت نیروگاه بررسی و پیشنهاد شد این اطلاعات مشابه اطلاعات بازار برق در بستر وب‌سرویس به صورت روزانه توسط مالکین نیروگاه‌ها دریافت شود. در این باره مقرر شد موضوع با شرکت‌های عضو به اشتراک گذاشته شود و از بخش آی‌تی نیروگاه‌ها برای ارائه پیشنهاد کاربردی کمک گرفته شود. گفتنی است بنا به مقررات پدافند غیرعامل، ارسال اطلاعات نیروگاه به جایی غیر از شرکت مدیریت شبکه با حساسیت زیادی همراه است.
با توجه به آن که پیرو نامه شرکت مدیریت شبکه برق به شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی، الزام مشارکت واحدهای بخار نیروگاه‌های سیکل ترکیبی به صورت مستقل از واحدهای گازی در کنترل فرکانس اولیه مطرح و درخواست شده بود، این موضوع در ادامه جلسه کمیسیون بازار برق و بورس انرژی سندیکا مورد بررسی قرار گرفت و بنا به جمع‌بندی نظرات اعضای کمیسیون، این اقدام در بلندمدت امکان‌پذیر نخواهد بود و یک واحد بخار نمی‌تواند به‌طور دائم در حالت کنترل فرکانس قرار داشته باشد، زیرا از نظر فنی هزینه‌های زیادی را به نیروگاه‌‎ها تحمیل خواهد کرد.
در پایان بررسی این موضوع مقرر شد پس از طرح و بررسی مساله در کمیسیون مهندسی و سیستم‌های سندیکا، جلسه‌ای با حضور نمایندگان کمیسیون بازار برق و بورس انرژی، کمیسیون مهندسی و سیستم‌ها، نمایندگان شرکت مپنا، مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی و پژوهشگاه نیرو برگزار و پس از تهیه صورتجلسه و گزارش فنی، مکاتباتی با هیات تنظیم بازار برق و شرکت مدیریت شبکه برق ایران انجام شود.
پنجمین موضوع در دستور کار این جلسه، اعلام نظر در باره تفاهم‌نامه وزارت صمت و نیرو برای ساخت 10 هزار مگاوات نیروگاه حرارتی بود. پس از اعلام نظر اعضای کمیسیون در مورد امتیازهای لحاظ‌شده در این تفاهم‌نامه، مقرر شد اعضا پس از بررسی دقیق‌تر تفاهم‌نامه، نظرات و پیشنهادهای خود را بیان کنند و سپس گزارشی در این باره به هیات مدیره سندیکا ارائه شود.
در پایان این جلسه، طی بررسی نامه وارده از شرکت سنا در باره افزایش تقریبا دو برابری تعداد روشن-خاموشکردن واحدها در شهریور سال جاری و تبعات مالی این موضوع برای نیروگاه‌ها، اعلام شد این امر به عوامل زیادی از جمله قیمت‌دهی نامناسب در آرایش تولید بستگی دارد و اگر واحدی از نظر فنی برای خاموش و روشن شدن مشکل داشته باشد می‌توان با معاونت راهبری شبکه مذاکره کرد تا در زمان‌هایی که قصد خاموش کردن واحد را دارند به درخواست نیروگاه حتی با UL واحد را روشن نگه دارند زیرا آسیب‌های وارده ناشی از خاموش کردن واحد خیلی بیشتر از جریمه UL است.