• 1403/01/10

در نشست تخصصی کمیسیون انرژی اتاق ایران تاکید شد
دبیرخانه رگولاتوری برق نباید در وزارت نیرو تشکیل شود

رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران گفت: وزارت نیرو تلاش می‌کند دبیرخانه رگولاتوری برق در آن وزارتخانه تشکیل شود؛ اما بخش خصوصی معتقد است که باید شورای رقابت درباره موضوع تصمیم‌گیری شود.
نشست تخصصی کمیسیون انرژی اتاق ایران با ریاست آرش نجفی برگزار شد؛ یکی از دستور جلسه‌های این نشست گزارش جمع‌بندی بودجه بود که فریدون اسعدی آن را ارائه کرد. اسعدی، نماینده مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در کمیسیون انرژی گفت: از زمانی که لایحه بودجه اعلام شد کمیسیون انرژی و مرکز پژوهش‌های اتاق ایران لایحه بودجه را بررسی کردند. ما تلاش کردیم در بررسی بودجه از ظرفیت همه تشکل‌های تخصص بخش خصوصی استفاده شود تا مشکلاتی که در قالب بودجه امکان بررسی و پیگیری دارد، احصا شود.
اسعدی گفت: در ادامه در حوزه‌های مختلف انرژی تشکل‌های تخصصی حضور داشتند؛ مثلاً در بررسی موضوع برق، سندیکای صنعت برق ایران و سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق حضور داشتند تا نظر تخصصی خود را در این زمینه ارائه کنند. یا در حوزه پتروشیمی نشست‌های تخصصی با حضور انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی برگزار شده است. از طرفی در برق و پتروشیمی دو گزارش تهیه‌شده که در تهیه آن انجمن انرژی‌های تجدیدپذیر ایران همکاری جدی داشتند.
او ادامه داد: ما درباره تبصره‌های متعدد پیشنهادهایی را تهیه کرده‌ایم که گزارش‌هایی آن توسط تشکل‌ها تهیه‌شده و در حال نهایی شدن است. همچنین با برخی از کمیسیون‌های مجلس شورای اسلامی جلساتی برگزار شده و قرار است در آینده با کمیته‌های تخصصی مجلس درباره بودجه نشست‌هایی برگزار شود.
بعد از آن حمیدرضا صالحی، نایب‌رئیس اتاق ایران گفت: باید پیشنهادها مشخص و اولویت‌بندی شود. همچنین باید جلسه با حضور کمیسیون‌های مجلس، نماینده تشکل‌های بخش خصوصی تشکیل شود.
در ادامه نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران تاکید کرد که باید گزارش بودجه سریع‌تر با هم‌فکری هم نهایی شده و نتیجه را در اختیار اعضای کمیسیون قرار دهند. باید بر مطالبه‌گری کمیسیون انرژی اتاق ایران تاکید مجدد شود. البته در حوزه بودجه و انرژی پایش همیشگی لازم است.
در دستور دوم جلسه نجفی درباره آخرین وضعیت رگولاتوری برق و نفت گفت: مدتی است که درزمینه رگولاتوری مکاتبه‌ای با وزیر نیرو انجام‌شده، در نتیجه این مکاتبه جلسه‌ای هم تشکیل‌شده است؛ اما ما متوجه شدیم که می‌خواهند تلاش بخش خصوصی در حوزه رگولاتوری که حدود پنج سال است از سوی شورای رقابت، شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی، دبیرخانه دولت و مجلس شورای اسلامی پیگیری می‌شود، مسکوت بگذارند.
او ادامه داد: همه این تلاش‌ها در حوزه رگولاتوری صنعت برق درنهایت بعد از پنج سال به اینجا رسیده که در نشستی در دبیرخانه دولت عنوان کردند که دبیرخانه رگولاتوری برق نباید از وزارت نیرو خارج شود. این موضوع محل اختلاف جدی است. البته در این زمینه شمس‌الدین حسینی هشداری داده که اگر دبیرخانه رگولاتوری برق در وزارت نیرو باشد، باعث چالش‌های جدی برای این وزارتخانه خواهد شد.
به‌گفته نجفی در نشستی که با وزارت نیرو تشکیل‌شده بود، متوجه شدیم که لایحه رگولاتوری برق را از مجلس پس گرفته‌اند، در حالی وزارت نیرو باید منتظر تصمیم شورای رقابت می‌ماند و این کار وزارت نیرو یک تخلف است. چگونه وزیر نیرو در مدت کوتاهی، لایحه رگولاتوری برق را که می‌تواند بسیاری از مشکلات صنعت برق را حل کند، و این صنعت را از ورشکستگی نجات دهد، از مجلس پس می‌گیرد؟
رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران تاکید می‌کند: در این تصمیم به نقش و جایگاه اتاق ایران و کمیسیون انرژی اتاق ایران توجهی نشده و اصلاً طرف مشورت نبوده است. ما واقعاً نسبت به این موضوع و رفتار وزیر نیرو و بی‌احترامی به بخش خصوصی گلایه داریم. ما چندین بار این بحث را منعکس کرده‌ایم و انتظار این است که رفتار متعامل با بخش خصوصی تعریف شود.
او تاکید کرد: دبیرخانه رگولاتوری برق نباید در وزارت نیرو باشد؛ چون وزارت نیرو ذی‌نفع موضوع است و شورای رقابت باید به‌طور مستقل دبیرخانه را تشکیل دهد. باید انحصار رفتاری وزارت نیرو در حوزه رگولاتوری خاتمه یابد و اقتصاد سالم جایگزین رویکرد غلط اقتصادی ما شود.
وی در ادامه گفت: اقتصاد ایران انرژی محور است و این باید محل توجه باشد. عدم تشکیل شورای رقابت تخطی از قانون است. این تخطی از قانون به جایگاه بخش خصوصی لطمه می‌زند.
بعد از آن برنامه‌های ارائه‌شده از سوی کمیته‌های فنی کمیسیون انرژی اتاق ایران بررسی شد و درباره نحوه همکاری تشکل‌ها با کمیته‌های فنی و کمیسیون انرژی اتاق ایران تصمیم‌گیری شد.