• ایران
  • 1403/02/10
news-details
اخبار

در سمینار آشنایی با سازوکار اصلاح روابط مالی صنعت برق مطرح شد؛
اولین گام‌های صنعت برق برای بازآفرینی روابط مالی

سمینار بررسی آشنایی با سازوکار اصلاح روابط مالی صنعت برق، صبح امروز دوشنبه، بیست‌و‌هفتم فروردین ماه، با حضور مدیرعامل شرکت توانیر، مدیرعامل بورس انرژی، مدیران ارشد شرکت مدیریت شبکه برق و مدیران شرکت‌های تولیدکننده غیردولتی برق در محل پژوهشگاه نیرو برگزار شد.
در این نشست که به‌منظور تشریح سازوکار اصلاح روابط مالی صنعت برق با هماهنگی شرکت توانیر و به همت سندیکای شرکت‌های تولیدکنندگان برق برگزار شد، حسنعلی تقی‌زاده لنده بر لزوم اصلاح اقتصاد برق از مسیر تعامل بخش خصوصی و دولت اشاره و تاکید کرد که این امر مستلزم شکل‌گیری مبادلات شفاف برق از طریق بورس انرژی است.
وی در این باره تصریح کرد: اقتصاد برق پیشران اصلی شکل‌گیری توسعه در صنعت برق است، بنابراین اگر اقتصاد برق، سالم و کارآمد باشد، قطعا حرکت این صنعت با سرعت و قدرت کافی به سمت توسعه شکل می‌گیرد. به همین دلیل تلاش همه ما در دولت و بخش خصوصی باید بر اصلاح ساختار اقتصادی برق متمرکز شود.
مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر هم یکی دیگر از سخنرانان این مراسم بود. او نیز ضمن تشریح سیاست وزارت نیرو و صنعت برق در حوزه اصلاح روابط مالی، از فعال شدن حساب‌های وکالتی شرکت‌های توزیع به‌منظور افزایش سقف خرید از بورس انرژی و تسریع در پرداخت مطالبات نیروگاه‌ها خبر داد و گفت: پیش‌بینی ما این است که امکان شارژ این حساب‌های وکالتی تا 2 همت فراهم خواهد شد و تسویه حساب با نیروگاه‌هایی که از بورس خرید می‌کنند، نهایتا یک هفته انجام می‌شود و در ادامه حساب وکالتی شرکت‌های توزیع مجددا بر اساس میزان خرید آنها شارژ خواهد شد.
در بخش دیگری از این سمینار علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی به تشریح ضرورت‌های توسعه معاملات برق در بستر بورس انرژی پرداخت و خاطرنشان کرد: صنعت برق، تنها صنعتی است که به طور متوسط طی 30 الی 45 روز، یک گردش مالی قابل‌توجه دارد که ناشی از نقدشوندگی قبوض برق است، با این وجود به دلیل ناآشنایی با نظامات مالی و بازار سرمایه، نتوانسته به شکل قابل قبولی از این ظرفیت ها بهره بگیرد. در واقع این صنعت هیچ‌وقت از ظرفیت گردش نقدینگی خود در بورس انرژی به عنوان یک پشتیبان تامین مالی به درستی استفاده نکرده و عملا ابزاری برای استفاده از آن ایجاد نشده که امیدواریم بتوانیم به حل این مساله کمک کنیم.
بهروز احمدی حدید، مدیر معاملات خارج از بازار شرکت مدیریت شبکه برق ایران هم در خصوص سازوکار فروش برق در بورس انرژی و بازار برق در مدل جدید توضیح داد: یکی از مهمترین اقدامات مورد نیاز برای اصلاح کامل سازوکار گردش نقدینگی صنعت برق، اصلاح ماده 10 و 11 آیین نامه اجرایی قانون استقلال شرکت‌های توزیع (حذف حساب تمرکز وجوه) و تفکیک سهم هر شرکت از هر قبض پرداختی در سیستم بانکی است. ضمن اینکه این مهم نیازمند هماهنگی با بانک‌های عامل برای تغییر شیوه دریافت و پرداخت قبض، افتتاح حساب وکالتی توسط هر شرکت توزیع به نفع بورس و بازار برق و تغییر شیوه صدور قبوض و درج سهم هر بخش از زنجیره تولید، انتقال و توزیع در هر قبض نیز هست. به هر حال با توجه به زمان‌بر بودن اجرای مراحل فوق، قرار است این طرح در فاز اول، به صورت محدود و در چارچوب قواعد موجود پیاده‌سازی شود.
مسعود خانی، مجری طرح‌های بهینه‌سازی شرکت توانیر هم یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود. او ضمن اشاره به برنامه‌های آتی اصلاحات مالی صنعت برق، تصریح کرد: پیاده‌سازی این طرح، اقدام مهمی است که می‌تواند به تنظیم روابط مالی صنعت برق و اصلاح نظام پرداخت نقدینگی منجر شود. در حال حاضر به دلیل نبود شفافیت لازم در بحث نقدینگی، عملا همه ذی‌نفعان کلیدی صنعت برق دچار نارضایتی هستند. بنابراین امید آن می‌رود که با اجرای این طرح شفافیت لازم در روند توزیع نقدینگی ایجاد شود.
در بخش پایانی این نشست که به پرسش و پاسخ اختصاص داده شده بود، مدیران و کارشناسان نیروگاه‌های غیر دولتی مهمترین سوالات و ابهامات خود را مطرح کردند که از سوی نماینده شرکت مدیریت شبکه و بورس انرژی به بخشی از آنها پاسخ داده شد.
لازم به ذکر است که مشروح گزارش این نشست در شماره آتی بولتن روزانه درخشش منتشر خواهد شد.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه