• ایران
  • 1403/02/05
news-details
اخبار

انرژی امروز :
بايد اولويت ها را از نفت و گاز به سمت برق ببريم

استاد انرژي دانشگاه صنعتي شريف گفت: سه دهه آينده را نگاه كنيم، وقتي سيگنال مشخص مي گيريم كه تقاضاي انرژي به سمت برق مي رود، ما هم بايد اولويت ها را از نفت و گاز به سمت برق ببريم، منطق و اقتصاد اقليمي هم همين را مي گويد.
هاشم اورعي درباره اوضاع بازار جهاني گاز بعد از تغييرات قيمتي نفت اظهار داشت: تا قبل از شيوع كرونا مصرف نفت جهان 100 ميليون بشكه در روز بوده، در حال حاضر تقاضاي جهاني براي اين سوخت فسيلي 30 درصد كاهش پيدا كرده است. در توافق بين اوپك و اوپك پلاس قرار بر اين شد كه 9.7 ميليون بشكه از توليد روزانه كم شود اما اوپك پلاس همكاري نكرد و عربستان هم در لجبازي و نشان دادن ضرب شصت به روس ها 2 تا 3 ميليون هم اضافه توليد كرد و اوضاع خراب تر شد. سه توليدكننده بزرگ امريكا، روسيه و عربستان بيش از 10 ميليون بشكه توليد دارند و امريكا كه توليد از شيل هزينه بالايي را متحمل مي شود به كاهش روسيه و عربستان اميد بسته است. در هر حال اكنون جداي كاهش تقاضا و قيمت نفت، در كل انرژي فسيلي با مشكل نبود مشتري مواجه است.
وي افزود: طبق پيش بيني ها براي نيمه قرن حاضر، تقاضاي نفت تا 2026 و گاز تا 2023 در حد ماكزيمم و افزايشي خواهند بود و سپس به سمت نزولي شدن مي روند، از آن پس جايگزين قاطع اين دو حامل انرژي فسيلي برق خواهد بود و به شدت سهم خود را در سبد انرژي دنيا زياد مي كند، به طوري كه تا 2050 سهم برق از انرژي جهان 2 برابر مي شود كه از اين ميزان دو سوم انرژي را نيز نيروگاه هاي تجديدپذير تامين خواهند كرد. در هر حال نفت تا حدود 6 سال و گاز تا 16 سال ديگر در اوج خواهند بود و بعد به سمت سراشيبي تقاضا رفته و البته شيب كاهش شيب تقاضاي نفت تندتر خواهد بود. اما نه به اين معنا كه مشتري نخواهند داشت بلكه روند افزايشي تقاضا نخواهند پيمود.
اين استاد انرژي دانشگاه صنعتي شريف با اشاره به اوضاع ايران در بازار كنوني انرژي گفت: در دهه 70 ميلادي زماني كه اوپك راه اندازي شد، ايران صحنه گردان اين سازمان بود و نقشي را ايفا مي كرد كه امروز عربستان ايفا مي كند، اكنون ايران به دليل تحريم هاي بين المللي جايگاه خود را از دست داده و بيشتر به نظاره گر تبديل شده تا تصميم ساز. بنابراين فعلا تا وقتي كه تحول آنچناني در صحنه بين المللي نداشته باشيم نقشي در جهان انرژي نخواهيم داشت، عراق و قطر هم كه جاي ما را گرفته اند، البته اين هم اهميت دارد كه كاهش قيمت نفت تاثيري روي ايران نداشته چون صادرات ما كم شده و آن ميزان هم كه مي فروشيم به خاطر موضوع FATF بازگشت پول نداريم بعبارت ديگر وابستگي ما به درآمد نفت بالاجبار بشدت كاهش يافته و تقريبا اقتصاد ما از قيمت جهاني نفت مصون مي شود.
وي خاطرنشان كرد: اوضاع ايران زماني بسامان مي شود و مي تواند در بازار نفت و گاز و يا انرژي الكتريكي حرفي براي گفتن داشته باشد كه مشكلات صحنه بين الملل برداشته شود و بتواند يكي از بازيگران مهم صحنه انرژي و اوپك باشد.
اورعي تاكيد كرد: ما از نظر نيروگاه حرارتي و تجديدپذير پتانسيل بالايي داريم و شبكه برق خوبي هم داريم، در فاصله 100 كيلومتري مرز دو كشور افغانستان و پاكستان مي توانيم مزارع بادي داشته باشيم، بايد نفت و گاز را فراموش كنيم و به سمت برق رفته و اقتصاد انرژي را بر مبناي صادرات برق پي ريزي كنيم، بايد در زمينه انرژي، 3 دهه آينده را نگاه كنيم، وقتي سيگنال مشخص مي گيريم كه تقاضاي انرژي به سمت برق مي رود، ما هم بايد اولويت ها را از نفت و گاز به سمت برق ببريم، منطق و اقتصاد اقليمي هم همين را مي گويد.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه