دهم اردیبهشت ماه روز ملی صنعت برق است. اگرچه این روز از حدود 3 دهه قبل تا کنون همچنان در تقویم رسمی کشور ثبت نشده است، اما سال هاست صاحبان و فعالان صنعت برق، دهم اردیبهشت ماه را روز یکی از راهبردی ترین صنایع کشور می دانند.
صنعت برق که بی اغراق محرک چرخ اقتصاد کشور است و عملا در تامین سلامت، رفاه و امنیت کشور نقشی غیرقابل انکار ایفا می کند، می توانست و همچنان می تواند جایگاهی مناسب تر در سیاستگذاری ها، تصمیم سازی ها و قانونگذاری های کشور داشته باشد. با این حال بی توجهی به آنچه در طول این سال ها بر صنعت برق گذشته، به تدریج نتایجش را در همین خاموشی های گاه و بیگاه تابستانی و زمستانی نشان می دهد.
صنعت برق که بسیاری امروز را حتی غیر رسمی، روز ملی آن می دانند، می توانست و باید یکی از بزرگترین و کلیدی ترین نقاط قوت کشور باشد و با اتکا به موقعیت ژئوپلتیک ایران در منطقه، نه تنها به هاب برق خاورمیانه تبدیل شود، بلکه عملا بیشترین میزان ارزآوری و صادرات با ارزش افزوده بالا را نیز برای کشور رقم بزند. اما آنچه که امروز در سایه سنگین بی توجهی به ظرفیت های کشور اعم از نیروی انسانی توانمند و باانگیزه برای خدمت در مسیر رشد و بالندگی این صنعت و یا امکانات بالقوه بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در حوزه های نیروگاهی، ساخت تجهیزات و تولید خدمات فنی و مهندسی به دست آمده، صنعتی بحران زده است که به دلیل ناترازی های جدی در تولید و مصرف برق، عملا چاره ای جز تحمیل خاموشی های برنامه ریزی شده به ویژه به صنایع، ندارد.
صنعت برق از ریل رونق و توسعه خارج شده، علیرغم اینکه هنوز هم همه ظرفیت های این صنعت معطوف به تامین پایدار برق برای همه مشترکین است اما با کند شدن شدید روند سرمایه گذاری ها، عملا بازگشت به شکوفایی و رونق گذشته به سادگی امکان پذیر نیست. شاید اگر وزارت نیرو جایگاه حاکمیتی اش را بازیابد، اجرا را به دست توانمند بخش خصوصی بسپارد و در نهایت بر روند اجرای صحیح برنامه هایش نظارت کند، امکان بازگرداندن قطار این صنعت بر روی ریل توسعه فراهم شود. در غیر این صورت بحران به تدریج همه بخش ها و زوایای این صنعت را گرفتار مشکلات و مصائب تازه ای خواهد کرد.
فعالان صنعت برق به ویژه سرمایه گذاران، مدیران و پرسنل خدوم شرکت های تولیدکننده برق در ایامی که به تدریج به روزهای اوج مصرف نزدیک می شویم، باید مهیای ورود به یک آوردگاه تازه باشند. حفظ پایداری شبکه، حداکثرسازی ظرفیت تولید و در نهایت روشن نگه داشتن چراغ خانه ها و صنایع، مسئولیت خطیری است که آنها در روزها و ماه های آینده بر دوش دارند و به همین دلیل شاید آنها برای تبریک این روز ملی محق تر از هر کسی باشند.
از این رو سندیکای شرکت های تولیدکننده برق، روز ملی صنعت برق را به همه فعالان و صاحبان این صنعت و همچنین مدیران و پرسنل زحمتکش شرکت های فعال این حوزه، به ویژه نیروگاه های خصوصی و غیردولتی که در شرایطی دشوار و طاقت فرسا چراغ تولید برق را روشن نگه داشته اند، تبریک عرض کرده و امیدوار است که در سایه انسجام و همدلی همه بازیگران کلیدی این صنعت، به تدریج گره های کور مشکلات این حوزه باز شده و رونق و شکوفایی به صنعت برق کشور بازگردد.