مدیرعامل بورس انرژی با بیان اینکه ماه گذشته با درخواست پذیرش ۲270 میلیارد تومان اوراق سلف برای برق حرارتی موافقت شد، از آمادگی این بورس برای صادرات برق تجدیدپذیر و عرضه برق به صورت ساعتی خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، "علی نقوی" در حاشیه نمایشگاه انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژِی در پاسخ به این سوال که پیرو امضای آییننامه صادرات برق تجدیدپذیر توسط وزیر نیرو، بورس انرژی چه ساز و کاری را میتواند ارائه دهد گفت: مسئله صادرات برق از طریق بورس انرژی ایران یکی از برنامههای این بورس است و در حال حاضر زیرساختهای فنی صادرات برق را در بورس انرژی ایران فراهم کردیم و امیدواریم با مشارکت وزارت نیرو بهزودی این مبادلات آغاز شود.
به گفته وی بورس انرژی ایران در حوزه صادرات فرآوردههای نفتی کارنامه خوبی دارد، تا جایی که بیش از ۶۵ درصد مبادلات حجمی و ارزشی این بورس در رینگ صادراتی صورت میگیرد، بنابراین با این تجربه میتوان در حوزه برق هم فضای شفاف و رقابتی برای عرضه تولیدات متصور بود.
وزیر نیرو به فضای رقابتی خرید فروش برق تجدیدپذیر در تابلوی برق سبز بورس انرژی اشاره کرد و مدیرعامل بورس انرژی ایران در همین خصوص گفت: با مجوزهایی که از جانب دولت برای احداث نیروگاه تجدیدپذیر صادر شده، مشخص است که به عرضه برق در تالار برق سبز نگاهی ویژه شده و این اتفاق در بلندمدت منجر به افزایش استقبال برای سرمایهگذاری در این حوزه خواهد شد.
وی با بیان اینکه همکاری وزارت نیرو در راهاندازی تالار برق سبز ستودنی است، ادامه داد: با این که تالار برق عمری طولانی ندارد، اما مورد استقبال گسترده نیروگاههای تجدیدپذیر و صنایع قرار گرفته است، چراکه ویژگی مهم آن پایداری برق مصرفی است و اکنون برق در تالار بورس برق سبز به دو صورت فیزیکی و مشتقه عرضه میشود.
نقوی در پاسخ به ترسیم چشمانداز آینده تالار برق سبز عنوان کرد: با راهاندازی تالار برق سبز، سرمایهگذاران شاهد بازاری مستقل بودند که میتوانند برق را در آن عرضه کنند و با قیمت کشفشده به فروش برسانند، بنابراین همانطور که وزیر نیرو نیز در روزهای گذشته به این موضوع اشاره کردند، استقبال بسیار خوبی از این طرح رخ داد و برای تامین مالی نیز برنامههای خوبی در راه است.
مدیرعامل بورس انرژی ایران با اشاره به مصوبه جدید کمیته فقهی سازمان بورس نیز گفت: بهتازگی مصوبه کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار برای انتشار گواهی برق تجدیدپذیر یا به اصطلاح «رک» هم دریافت شده ضمن آنکه اکنون مکاتباتی با وزارت نیرو، توانیر و ساتبا صورت گرفته است و در صورت موافقت و همکاری این مجموعهها در سال آینده شاهد راهاندازی این معاملات خواهیم بود.
نقوی درباره گواهی برق تجدیدپذیر توضیح داد: در این طرح نیروگاهها به اندازه برق تولیدی، گواهی دریافت میکنند و این گواهیها در بازار قابلیت مبادلاتی خواهد داشت که ظرفیتهای تازهای نیز در بازار ایجاد میکند.
مدیرعامل بورس انرژی ایران در ارتباط با ساز و کار مبادله برق ساعتی، عنوان کرد: عرضه ساعتی برق پیچیدگیهای خاص خود را دارد و این موضوع باید با همکاری مدیریت شبکه و توانیر پیگیری شود تا مباحث فنی برطرف شود و مبادلات ساعتی برق را نیز در بورس انرژی شاهد باشیم.
وی در خصوص عرضه برق نیروگاههای حرارتی در بورس انرژی نیز عنوان کرد: برای عرضه برق نیروگاههای حرارتی در بورس انرژی سلف ماهانه، هفتگی، روزانه، فصلی و سالانه وجود دارد. برای مبادلات ساعتی نیز همانطور که اشاره شد، موضوع در حال پیگیری است و بخشی از زیرساختهای فنی آماده شده است.
نقوی با بیان اینکه بورس انرژی ایران، تامین مالی را یکی از وظایف اصلی خود میداند، عنوان کرد: بحث تامین مالی از مسیر بورس انرژی از سالهای قبل نیز در جریان بود و مجموعههای دولتی مانند برق حرارتی، توانیر و نیروگاههای بخش خصوصی نیز از طریق انتشار اوراق سلف برق به تامین مالی پرداختند که این امر به توسعه و تجهیز صنعت نیروگاهی کمک کرده است.
وی ادامه داد: شرکت برق حرارتی از ظرفیت تامین مالی از طریق بورس انرژی استفاده کردهاست و ماه گذشته با درخواست پذیرش 2270 میلیارد تومان اوراق سلف برای برق حرارتی موافقت شده و تا قبل از پایان سال پذیرهنویسی آن انجام خواهدشد. برای تامین مالی نیروگاههای تجدیدپذیر نیز هم از ظرفیت صندوق پروژه و هم از ظرفیت سلف استاندارد میتوان استفاده کرد.
مدیرعامل بورس انرژی ایران در پایان با یادآوری اینکه وزارت نیرو در سالهای اخیر همکاری بسیار خوبی برای راهاندازی پروژههای گوناگون بخش خصوصی داشته است، خاطر نشان کرد: هماکنون برای سال آینده نیز جلساتی با انجمن نیروگاههای تولید پراکنده برگزار شده و دستورالعملی در وزارت نیرو نیز برای این موضوع در حال تدوین است که امیدواریم سال آینده افزونبر عرضه برق تولید پراکنده در بورس، توسعه مبادلات نیروگاههای حرارتی و ورود مستقیم صنایع را نیز شاهد باشیم.