• ایران
  • 1403/10/10
news-details
اخبار

ناترازی برق بیش از 18 هزار مگاوات است
جذب بخش خصوصی با هدف سرمایه­ گذاری در توسعه برق ضروری است

وزیر پیشنهادی نیرو دولت چهاردهم علاوه بر قول دادن برای توسعه صنعت آب و برق در کمال شفافیت و صداقت، گفت: ناترازی برق به بیش از 18 هزار مگاوات رسیده لذا جذب بخش خصوصی با هدف سرمایه ­گذاری در توسعه برق ضروری است.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو(پاون)، به نقل از خانه ملت، عباس علی آبادی در نشست علنی نوبت صبح امروز (چهار‌شنبه، ۳۱ مرداد ماه) مجلس شورای اسلامی در جریان تشریح برنامه‌ها و سوابق خود، گفت: آنچه اینجانب در جلسات کمیسیون‌ها و سایر جلسات خدمت شما نمایندگان عزیز عرض کردم این بود که متعهد به خدمت به مردم شریف ایران و آرمان‌های امام بزرگوار، مقام معظم رهبری و قوانین و مصوبات شما هستم و قول می‌دهم در کمال شفافیت و صدق مسیر را با شما طی کنم.
وی افزود: نمایندگان و ملت شریف ایران طبق برآورد‌های کارشناسی ناترازی حوزه برق در سال جاری به بیش از ۱۸ هزار مگاوات رسیده است البته این عدد برآوردی است، هرچند ناترازی به وجود آمده ریشه در اقتصاد ناکارآمد برق دارد که جذابیت اقتصادی این صنعت را از بین برده و منجر به مصرف خارج از الگو‌های استاندارد شده است، از طرفی دیگر بودجه وزارت نیرو در سال جاری و سال‌های گذشته کفاف یارانه برق را نداده و منجر به ایجاد بدهی بزرگ به شرکت‌های خصوصی در حوزه برق شده است.

ضرورت توجه به اقتصاد آب و برق و رفع ناترازی
وزیر پیشنهادی نیرو ادامه داد: همچنین انباشت تعهدات وزارت نیرو باعث شده است جذابیت سرمایه‌گذاری در این حوزه برای بخش خصوصی عملاً از بین برود و کسری بودجه و عدم تحقق بودجه‌های عمرانی نقش دولت را در توسعه صنعت آب و برق محدود کرده است لذا توجه به اقتصاد آب و برق و رفع ناترازی امری ضروری است البته جبران این ناترازی زمان بر خواهد بود و نیاز به برنامه‌ریزی دقیق و سرمایه‌گذاری قابل توجه در افزایش تولید، اصلاح شبکه و مدیریت مصرف دارد.
وی اضافه کرد: ذکر این نکته ضروری است که هنوز نتوانسته‌ایم گفتمان قابل فهم و وثوقی با مردم عزیز برای تبیین نقش آن‌ها در بهتر مصرف کردن ایجاد کنیم اما نمایندگان محترم یک سر هم در توانمندی‌های صنعتی دارند. اینجانب به شما اطمینان می‌دهم که در صورت تأمین منابع مالی و با توجه به پیشرفت‌های کشور، در حوزه فنی به هیچ مشکل ویژه‌ای بر نخواهیم خورد.
علی آبادی مطرح کرد: در موضوع سوم یعنی همراه شدن با مردم عزیزمان ابتدا لازم است دغدغه‌های آن‌ها توسط ما شنیده و درک شود و سپس گفتمان مشترک در کشور شکل بگیرد که چطور انتخاب‌های کنونی ما بر زندگی‌های آینده و حتی نسل‌های بعدی تأثیر خواهد گذاشت در نتیجه تلاش خواهیم کرد با توسعه گفت وگو مردم عزیز خود را در مدیریت مصرف همراه و همدل سیاستگذاران کنیم.
وزیر پیشنهادی نیروی دولت چهاردهم، اظهار کرد: اینجانب در صورت تائید شما بزرگواران مصمم هستم اهداف تعیین شده در برنامه هفتم و قانون مانع زدایی از صنعت برق را اجرایی کنم، این اهداف در برنامه تقدیمی در قالب اعداد و ارقام ذکر شده است و شما می‌دانید و ما هم معتقدیم تکیه بر منابع دولتی برای رسیدن به اهداف بلند برنامه هفتم راهی واقع بینانه نیست. اگرچه برادران ما در سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی و سایر عزیزان به ویژه آقای دکتر عارف باید مساعدت خود را برای حل این مسائل بیش از پیش کنند. البته من نیز مطالبه خواهم کرد.
علی آبادی تأکید کرد: با این اوصاف باید گفت پس راه حل چیست؟ ، به نظر اینجانب راه حل در ایجاد جذابیت در محیط کسب و کار حوزه برق است، مطابق بررسی‌ها به نظر می‌رسد انباشت تعهدات وزارت نیرو سبب شده سرمایه‌گذاران قبلی متضرر شوند و سایر سرمایه‌گذاران که می‌توانستند در این حوزه سرمایه‌گذاری کنند به دلیل نابسامانی اقتصاد برق پا به این عرصه نگذاشته‌اند و از حضور و مشارکت در این عرصه امتناع می‌کنند.
علی‌آبادی در دفاع از برنامه‌های خود برای تصدی وزارت نیرو در صحن مجلس گفت: متأسفانه مهاجرت نخبگان از صنعت برق به سایر حوزه‌ها خسارت بزرگی را در پی داشته است.

صندوق توسعه ملی سرمایه گذاری در صنعت برق را از اولویت خارج کرده است
وزیر پیشنهادی نیرو با اشاره به استفاده منابع صندوق توسعه ملی در صنعت برق گفت: بخش قابل توجه از منابع صندوق توسعه ملی زمانی برای سرمایه‌گذاری به این بخش تعلق می‌گرفت اما متأسفانه این منابع متوقف شده است. صندوق توسعه ملی منابع کلان کشور را همواره لحاظ می‌کند اما سرمایه‌گذاری در این زمینه را از اولویت خود خارج کرده است، ما چاره‌ای نداریم جز اینکه از مواضع اجرایی به حوزه تنظیم‌گیری برویم و این موضوع در راستای شعار سال قلمداد می‌شود.
وی افزود: ما می‌توانیم با اصلاح اقتصاد برق و کاهش مداخلات دولتی وزارت نیرو را از حوزه رقیب بخش خصوصی خارج کنیم.
علی‌آبادی با بیان اینکه در حوزه‌های مربوط به برق دو اقدام اولیه ضرورت دارد ادامه داد: برنامه‌ریزی برای بهره‌گیری حداکثری از قانون مانع زدایی از صنعت برق برای اصلاح اقتصاد برق و همچنین توانمند‌سازی کلیه مصرف‌کنندگان و برنامه‌ریزی برای حذف تدریجی قیمت‌گذاری دستوری، آن هم برای جذاب‌سازی محیط کسب و کار از جمله این موارد است.
وزیر پیشنهادی نیرو با اشاره به موضوع انرژی‌های تجدید‌پذیر و هسته‌ای تأکید کرد: بنده در رابطه با ناترازی حوزه برق صحبت‌هایی کرده‌ام. تولید و توزیع و نحوه مصرف برق مورد انتقاد ما قرار دارد لذا حلقه بنیادین این مسأله تأمین سوخت است. ما چاره‌ای نداریم جز اینکه از انرژی‌های تجدید‌پذیر و هسته‌ای برای تولید برق استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه کشور ما اساساً کشوری آفتابی است بیان کرد: این ظرفیت، ظرفیتی است که بسیاری از کشور‌ها از آن بی‌بهره‌اند، از سوی دیگر حداکثر مصرف برق در فصل تابستان خواهد بود که با بیشترین میزان تولید نیروگاه‌های خورشیدی همراه خواهد بود. بدون شک سهم تولید برق خورشیدی در دولت چهاردهم افزایش خواهد داشت. در حال حاضر بورس ظرفیت‌های خوبی برای تأمین مالی پروژه‌های برق خورشیدی ایجاد کرده است و باید سرمایه‌گذاری در این بخش افزایش پیدا کند. ما نیز جذب سرمایه‌گذاری در این بخش را دنبال خواهیم کرد.
علی‌آبادی با اشاره به بهبود بهره‌وری و کاهش تلفات در حوزه برق بیان کرد: در سنوات گذشته توجه وزرا بیشتر به تولید و نه انتقال و توزیع معطوف بوده است، شاهد این مدعا این است در حال حاضر شرکت‌های بزرگی داریم که در حوزه تولید فعال بوده اما در حوزه انتقال و توزیع کمترین شکوفایی مشاهده می‌شود. البته در این بخش دو مسیر اصلی دنبال خواهد شد؛ مسیر اول بررسی کارشناسی و اصلاح توپولوژی شبکه برق کشور به مدل چند منطقه‌ای است که منجر به کاهش هزینه توسعه و ریسک شبکه خواهد شد.
همچنین در مسیر دوم نیز افزایش ظرفیت و بهبود نوسازی شبکه‌های توزیع و ارتقا کشور در راستای کاهش تلفات با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین مد نظر قرار می‌گیرد.
وزیر پیشنهادی نیرو با اشاره به مدیریت مصرف در کنار افزایش هزینه ادامه داد: یکی دیگر از راهکار‌های رفع ناترازی حوزه برق و گاز توجه به کاهش مصرف با استفاده توامان از مکانیزم‌های بازاری و فرهنگ‌سازی است. باور داشتن به ارزش واقعی انرژی در دنیای امروز یک پیش نیاز برای مدیریت مصرف است.
وی گفت: اعتقاد دارم که می‌توانیم مبتنی بر فناوری‌های روز شرایطی را فراهم کنیم که به جای گران فروختن برق به مردم از‌ایشان سهمیه یارانه برق را به قیمت واقعی خریداری کنیم تا مردم اختیار داشته باشند که برقشان را مصرف کنند و یا به قیمت‌های بین‌المللی و صنعتی گران بفروشند و به این ترتیب به ارزش واقعی آنچه که در اختیار دارند پی ببرند. ما در وزارت نیرو در مقام تنظیم‌گری تلاش می‌کنیم زیر ساخت چنین فرآیندی را طراحی و تشکیل دهیم تا به مردم اجازه دهد، مستقیماً از مزایای صرفه‌جویی بهره‌مند شوند.
علی‌آبادی با بیان اینکه انشالله وزارت نیرو از جایگاه واسطه‌گری از جایگاه فروش برق خارج خواهد شد ادامه داد: تلاش خواهد شد تا وزارت نیرو به جایگاه واقعی سیاست‌گذاری و نظارتی خود بازگردد تا تولید‌کننده و مصرف‌کننده بتوانند با قواعد عادلانه و منصفانه و تدریجی که طراحی می‌شود ظرفیت‌ها و فعالیت‌های خود را تنظیم کنند.
وزیر پیشنهادی نیرو افزود: البته هموطنان ما در همه روستا‌ها باید اطمینان داشته باشند که در این فرایند زندگی آنان نه تنها سخت‌تر نشده بلکه سهل‌تر خواهد شد.
وی در ادامه با اشاره به حوزه آب تأکید کرد: خیلی از راه حل‌های ارایه شده در حوزه برق، در حوزه آب هم قابل استفاده است اما باید به این نکته اشاره کنم که چالش‌های آب، چالش‌های زیادی است. به واقع این چالش‌ها در قالب همدلی دستگاه‌ها قابل برطرف شدن است.
علی‌آبادی افزود: بیلان منفی حوزه آب که محصول تغییرات اقلیمی و برخی بی‌توجهی‌ها است باید برطرف شود تا محیط زیست ما را بهبود و امنیت غذایمان تضمین گردد.
علی آبادی ادامه داد: این مورد امروز یکی از ضرورت‌های اساسی برای مواجهه با بحران آب است البته در مدیریت یکپارچه منابع آبی با در نظر گرفتن ظرفیت‌های آب تجدیدپذیر کشور مصرف متناسب آن تنظیم می‌شود.
وی افزود: در خصوص توسعه زیرساخت‌های آب شیرین‌کن و تولید آب نامتعارف، امروز استفاده از انواع آب شیرین‌کن‌ها در دستور کار کشور‌های مختلف از جمله در منطقه قرار گرفته است و فناوری در این حوزه به شدت پیشرفت کرده است. این اقدامات می‌تواند به تأمین آب شرب و صنعتی در مناطق کم آب و بهبود وضعیت آبی کشور کمک شایانی کند.
وزیر پیشنهادی نیرو گفت: سرمایه‌گذاری در فناوری‌های جدید تصفیه آب بدون شک در دستور کار جدی ما قرار خواهد داشت و توسعه این بخش و تأمین آب مورد نیاز شهر‌های ساحلی و سپس تزریق آب به داخل سرزمین در دستور کار است، متأسفانه ما در خوزستان از نظر آبی با مشکل آب مواجه هستیم که باعث تأسف است، موضوع بحث تصفیه پساب نیز محور مهم است که به صورت موازی و با جدیت دنبال خواهد شد؛ ان‌شاءالله برنامه‌های مفصلی با کمک بخش خصوصی به ویژه صنایع پیش‌بینی شده است که در زمان خود به استحضار خواهد رسید.
علی آبادی اضافه کرد: توسعه همکاری‌های بین‌المللی وسیع، پیگیری مطالبات کشور که در حال حاضر با چالش حقابه‌ها در کشور مواجه هستیم و معتقدیم این چالش با کامل کردن بسته همکاری‌های وزارت نیرو با کشور‌های همسایه در مدیریت یکپارچه منابع باعث دفاع از سایر ظرفیت‌های نظیر انرژی می‌تواند به فرصت تبدیل شود.
وی ادامه داد: موضوع تبادل انرژی با کشور‌های همسایه و کشور‌های عضو که شرق به غرب با توجه به اختلاف و کشور‌های شمال جنوب با در نظر گرفتن اختلاف درجه حرارت ظرفیت‌های خوبی را در اختیار قرار می‌دهد که البته باید مورد مطالعه قرار گیرد.
وزیر پیشنهادی نیرو گفت: کیفیت نظارت بر تولید و مصرف آب کشور بهبود خواهد یافت و در خصوص کاهش تلفات و آب‌رسانی شرب و کشاورزی در حال حاضر متأسفانه نقل و انتقالات آب‌رسانی شبکه توزیع آب شرب کشور حدود ۳۰ درصد بوده است.
وزیر پیشنهادی نیرو با تاکید بر ضرورت ارتقای کیفیت نظارت بر شبکه‌های تولید و انتقال آب کشور در بخش کشاورزی و شرب اضافه کرد: در حال حاضر 30 درصد از مصرف آب شرب و 60 درصد از آب کشاورزی در بخش انتقال اتلاف می‌شود که این میزان بیش از الگوهای استاندارد بین المللی است و در این خصوص باید اقدامات جدی صورت بگیرد.
علی آبادی در پایان ضمن تشکر از زحمات وزرای پیشین به ویژه علی اکبر محرابیان گفت: مراتب تشکر عمیق خود را برای همراهی شما بزرگواران در دوره قبل و خصوصاً در این چند روز که از نزدیک به خدمت شما بودم تقدیم می‌کنم؛ همچنین مواردی که به عنوان بازخورد از شما نمایندگان محترم در جلسات مختلف دریافت شد و در همین جلسه نکات مهمی را فرمودید در قالب ظرفیت‌های پیش‌بینی شده در قوانین مصوب دنبال خواهد شد و به شما بزرگواران قول می‌دهم همه توانایی خود را به کار بگیرم و صادقانه در کمال شفافیت با شما عزیزان تعامل و برنامه‌ها را در راستای اعتلای کشور ما هم پیش ببریم.
فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه