• ایران
  • 1404/02/06
news-details
اخبار

در دستور کار کمیسیون بازار برق و بورس انرژی سندیکا قرار گرفت؛
تدوین پیش نویس مدل تامین نقدینگی معاملات برق در بورس انرژی

نخستین نشست کمیسیون بازار برق و بورس انرژی سندیکای شرکت های تولیدکننده برق در سال 1404، یکشنبه بیست و چهارم فروردین ماه با محوریت بررسی ضرورت تدوین پیش‌نویس مدل تخصیص نقدینگی به معاملات برق در بورس انرژی در محل این تشکل برگزار شد و تهیه این پیش نویس در دستور کار کمیسیون و کارگروه بورس و دوجانبه قرار گرفت.
در ابتدای این نشست ضمن اشاره به پیگیری های صورت گرفته برای ابلاغ به موقع سقف نرخ انرژی در بازار عمده فروشی، تاکید شد که سقف نرخ بازار یکی از مهمترین مباحث مطرح شده در کمیسیون بود که با پیگیری های مستمر انجام شده توسط کمیسیون و هیات مدیره سندیکا و مساعدت هیات تنظیم بازار برق پیش از شروع سال 1404 ابلاغ شد. همچنین تامین نقدینگی هم به عنوان یکی دیگر از موضوعات کلیدی کمیسیون مطرح و تصریح شد که امسال بر خلاف دو سال گذشته، نرخ مشترکین ماده (3) پیش از آغاز سال توسط وزارت نیرو ابلاغ شد و در این صورت توانیر برخلاف سنوات قبلی مشکل حقوقی برای اعمال و دریافت نرخ‌های جدید از مشترکین صنعتی نخواهند داشت.
اعلام آمادگی سندیکا به توانیر برای انجام همکاری‌های لازم به منظور تقویت بورس اعلام، بررسی دلایل افت معاملات بورس در شش ماهه دوم سال گذشته و ضرورت تدوین پیش نویس آیین نامه مدل تامین نقدینگی بورس انرژی در کمیسیون از جمله دیگر موضوعاتی بود که در این نشست به آن پرداخته شد.
با توجه به گذشت دو سال از مهلت تعیین شده در دستورالعمل توسعه مبادلات برق در بورس انرژی برای تدوین رویه مربوط به نحوه و میزان تخصیص حساب شرکت توانیر در بورس انرژی توسط معاونت اقتصادی وزارت نیرو و شرکت توانیر و در راستای سیاست‌های سندیکای تولیدکنندگان مبنی بر خروج توانیر از تجارت برق پیشنهاد شد که پیش نویس پیشنهادی این رویه توسط سندیکا تدوین و به وزارت نیرو ارائه شود.
بر این اساس مقرر شد پیش‌نویس آیین نامه مدل تامین نقدینگی برای بورس انرژی در کارگروه بورس و دوجانبه تهیه و نسخه ابتدایی آن در جلسه آتی کمیسیون ارائه و بررسی شود. همچنین مقرر شد که در این پیش‌نویس سه موضوع کلیدی شامل منطق تخصیص ماهیانه نقدینگی به معاملات برق در بورس انرژی، مدل تخصیص نقدینگی به شرکت‌های توزیع و نحوه بازگشت منابع خرید نشده شرکت‌های توزیع از بورس به منظور خرید برق از شرکت مدیریت شبکه برق ایران به عنوان محورهای اصلی مد نظر قرار گیرند.
در بخش دیگری از این نشست هم پیامدهای اجرایی شدن مدل تک آرایشه بازار بر اساس صورتجلسه 398 هیات تنظیم بازار برق مورد بحث و بررسی قرار گرفت و تاکید شد که پس از اجرای رویه 398، تعداد
ULهای نیروگاه‌ها به شکل قابل توجهی افزایش یافته که این امر منجر به فعال شدن دوگان قید حداق توان واحدهای نیروگاه‌ها شده است. محدودیت سوخت، محدودیت‌های خطوط انتقال و در مواردی قیود فنی نیروگاه‌ها و یا سایر عوامل مرتبط منجر به افزایش چشمگیر تعداد ULها در معاملات نیروگاه‌ها شده است.
همچنین تصریح شد که تا پیش از اجرای رویه 398، علیرغم اینکه قیمت پیشنهادی نیروگاه‌ها با قیمت متوسط بازار برابری می‌کرد، نیروگاه‌ها با
UL کمتری مواجه بودند. با این وجود با پیاده‌سازی این رویه، حتی در شرایط نزولی شدن قیمت‌ها باز هم با تعداد قابل توجهی UL مواجه شده و این امر منجر به کاهش چشمگیر قیمت پیشنهادی آن‌ها شده است. ضمن اینکه حداقل قیمت پذیرفته شده در آرایش فنی ـ اقتصادی با اجرای رویه 398 نوسانی شده و نواحی مختلف کشور، اختلاف قیمت زیادی با هم پیدا کرده و الگوی قیمتی متفاوتی را تجربه کرده‌اند.
در نهایت با توجه به گستردگی این موضوع تصمیم‌گیری در خصوص مساله پیامدهای اجرای رویه 398 و مدل تک آرایشه بازار به جلسه های آتی موکول شد.

فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه