• ایران
  • 1404/04/21
news-details
اخبار

مدیرعامل شرکت توانیر در نشست با هیات‌مدیره سندیکا:
تزریق نقدینگی به نیروگاه‌ها در راه است

مدیرعامل شرکت توانیر در نشست با هیات‌مدیره سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق از تخصیص نقدینگی مورد نیاز برای نیروگاه‌های غیردولتی طی روزهای آینده خبر داد و با اشاره به محدودیت‌های مالی موجود، خواستار همراهی سندیکا در تسریع فرآیند تأمین منابع شد.
مصطفی رجبی مشهدی در نشست مشترک با هیات‌مدیره سندیکای شرکت‌های تولیدکننده برق، با تأکید بر نقش کلیدی نیروگاه‌های خصوصی در پایداری شبکه، اعلام کرد: «طی روزهای آینده نقدینگی لازم برای پوشش هزینه‌های بهره‌برداری نیروگاه‌ها اختصاص خواهد یافت. در تلاش هستیم از محل وصول مطالبات از مشترکین و تخصیص اوراق خزانه اسلامی، منابع مالی مورد نیاز را تأمین کنیم. »
وی با اشاره به شرایط دشوار مالی صنعت برق افزود: «در وصول مطالبات با مشکلات جدی مواجه‌ایم و همین مسئله مانعی جدی برای پرداخت به موقع هزینه‌های بخش تولید شده است. »
مدیرعامل توانیر همچنین خواستار مشارکت فعال سندیکا در پیگیری تخصیص اوراق خزانه به نیروگاه‌ها شد و تاکید کرد: «برای عبور از مشکل نقدینگی نیازمند راهکارهای مشترک و هماهنگی مستمر بین توانیر و سندیکا هستیم. »
رجبی مشهدی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، با اشاره به تاب‌آوری شبکه برق در برابر حملات اخیر دشمن صهیونیستی، گفت: «در جریان جنگ دوازده‌روزه، شبکه برق کشور با همت مجموعه صنعت برق کاملاً پایدار باقی ماند که این موضوع، نشانه ظرفیت بالای صنعت و تعهد نیروگاه‌های کشور، به‌ویژه نیروگاه‌های بخش خصوصی است. »
در ادامه این نشست، حسنعلی تقی زاده لنده، رییس هیات‌مدیره سندیکا ضمن گرامیداشت نام و یاد شهید دکتر ندا رفیعی پارسا، رییس گروه آمار توانیر و تقدیر از تلاش خستگی ناپذیر مجموعه صنعت برق به ویژه نیروگاه‌های عضو سندیکا در طول جنگ دوازده روزه با رژیم صهیونیستی، تصریح کرد: مساله کمبود نقدینگی در صنعت برق مشکلات عدیده‌ای را برای نیروگاه‌ها به ویژه در امر بهره برداری ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه تولیدکنندگان غیردولتی برق به خوبی مشکلات این صنعت را درک می‌کنند، عنوان کرد: با توجه به انباشت مطالبات نیروگاه‌ها از شرکت مدیریت شبکه بابت فروش برق در بازار عمده فروشی و همچنین وعده‌های متعدد مسئولین برای تزریق منظم نقدینگی به بورس انرژی، انتظار می‌رود حداقل نقدینگی لازم برای پوشش دادن هزینه‌های بهره برداری و تعمیرات ضروری نیروگاه‌ها تامین شود.
تقی زاده لنده عدم تکافوی نقدینگی تزریق شده به بورس برای تامین نیازهای مالی نیروگاه‌ها را یادآور شد و گفت: بر اساس وعده‌هایی که برای توسعه معاملات برق در بورس انرژی داده شد، قرار بود به صورت ماهانه نقدینگی مشخصی به شرکت‌های توزیع برای خرید برق از بورس انرژی تخصیص داده شود، در نهایت هم مبالغ باقیمانده در حساب این شرکت‌ها در پایان هر ماه برای پرداخت مطالبات نیروگاه‌ها بابت فروش برق در بازار عمده فروشی، به حساب مدیریت شبکه منتقل شود. اما متاسفانه این اتفاق نیفتاد، در صورتی که این اقدام می‌توانست به حل بخشی از مشکل نقدینگی تولیدکنندگان برق کمک کند.
رییس هیات‌مدیره سندیکا تاکید کرد: مجموعه همکاران ما در شرکت‌های عضو و نیروگاه‌های غیردولتی، تولید برق را در هر شرایطی به ویژه روزهای سخت جنگ و یا ایام پیک مصرف، به عنوان وظیفه ملی و میهنی انجام می‌دهند و باور و نگرش ما این است که حفظ پایداری شبکه تنها در سایه همکاری بخش دولتی و خصوصی صنعت برق امکان‌پذیر است. از این رو امیدواریم که وزارت نیرو هم با همین دیدگاه، راهکارهای موثرتری را برای حل مشکلات مالی نیروگاه‌ها تدوین و اجرایی کند.
در ادامه این جلسه محمدعلی وحدتی، عضو هیات‌مدیره سندیکا به نامگذاری سال جاری با عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید» اشاره و تصریح کرد: انتظار می‌رفت در سالی که سرمایه‌گذاری محور اصلی شعار و سیاست‌های آن محسوب می‌شود، وزارت نیرو هم اقدامات موثرتری را برای توسعه سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه تولید برق انجام می‌داد.
وی لزوم حل مشکلات سرمایه گذاران موجود در بخش نیروگاهی را برای ترغیب سرمایه گذاران جدید الزامی برشمرد و افزود: تا زمانی که مشکلات سرمایه گذاران فعلی حل نشود، نمی‌توان انتظار جهش چشمگیری در جذب سرمایه‌های جدید داشت. از این رو امیدواریم با حمایت وزارت نیرو، مشکل طرح‌های نیمه تمام و متوقف نیروگاهی حل و عملیات اجرایی آن‌ها مجددا فعال شده و به بهره برداری برسند تا از این طریق گام بلندی درجهت حل مساله ناترازی برداشته شود.
وحدتی همچنین بر لزوم بهره‌گیری از ظرفیت‌های قانونی موجود هم تاکید کرد و گفت: بر اساس قانون، دولت مکلف است مابه التفاوت قیمت تمام شده و تکلیفی برق را جبران کند. انتظار می‌رود که وزارت نیرو و شرکت توانیر با پیگیری مجدانه با وصول این بخش از مطالباتشان از دولت، گشایشی در حوزه منابع مالی صنعت برق ایجاد کرده و بخشی از محدودیت‌های این صنعت را رفع کنند.
در ادامه رضا ریاحی، نایب رییس هیات‌مدیره سندیکا هم از لغو قراردادهای دوجانبه توسط صنایع به دلیل محدودیت‌های مالی و افت قیمت در بورس خبر داد و خاطرنشان کرد: به دلیل لغو این قراردادها، منابع مالی پیش بینی شده برای نیروگاه‌ها به شدت کاهش یافته و به مسائل مالی آن‌ها دامن زده است.
وی همچنین پیشنهاداتی برای رفع مشکل نقدینگی در صنعت برق ارائه داد و در این خصوص اظهار داشت: شرکت توانیر می‌تواند با مشارکت سیستم بانکی و انتخاب یک بانک عامل به عنوان واسطه، نقدینگی مورد نیاز برای انجام معاملات برق در بورس انرژی را به صورت مستمر و منظم تامین کند تا از این طریق مشکل نقدینگی مورد نیاز برای رونق معاملات در بورس انرژی حل شود. پس از آن توانیر می‌تواند این مبالغ را در قالب یک مدل مالی مشخص و در فواصل زمانی معین با بانک تسویه کند.
ریاحی در بخش دیگری از صحبت‌های خود ظرفیت‌های پیش بینی شده در ماده 4 قانون مانع زدایی برای نیروگاه‌های خودتامین صنایع را یادآور شد و افزود: اگر این امتیازات برای سرمایه گذاران خصوصی هم در نظر گرفته شود، قطعا انگیزه بیشتری برای ورود به صنعت برق و سرمایه‌گذاری در این حوزه خواهند داشت.
شهرام صدرا، عضو دیگر هیات‌مدیره سندیکا هم با اشاره به شرایط دشوار نیروگاه‌ها برای تولید برق خاطرنشان کرد: سندیکا طی روز‌های اخیر، محل مراجعه اعضا و تقاضای مکرر آن‌ها برای تامین نقدینگی و پرداخت مطالبات خود بوده‌اند. اعضای سندیکا از این تشکل انتظار دارند که مشکلات آن‌ها را پیگیری کرده و راهبردی برای حل آن‌ها ارائه دهد.
وی در ادامه تصریح کرد: مدیریت تولید برق در شرایط موجود، بسیار دشوار است، از این رو امیدواریم برغم همه محدودیت‌هایی که عنوان شد، حاصل این جلسات و نشست‌ها، راهکارهایی باشد که به حل مشکلات کنونی اعضای سندیکا کمک کرده و خبرهای خوبی برای آن‌ها داشته باشد.
صدرا با بیان اینکه انتظار می‌رود شرکت توانیر و شرکت مدیریت شبکه حداقل انتظارات مالکین نیروگاه‌ها را فراهم کنند، خاطرنشان کرد: متاسفانه در حال حاضر نیروگاه‌ها تا حدی دچار مشکلات مالی هستند که حتی حقوق و دستمزد پرسنل را نیز به سختی و با تاخیر پرداخت کرده و قادر نیستند حقوق پرسنل را به صورت کامل تامین کنند.
در ادامه این نشست محمدباقر عبایی هم با اشاره به اینکه بهره برداری از نیروگاه‌های خصوصی و تولید برق حتی در شرایط دشوار جنگی هم متوقف نشد، تصریح کرد: انتظار می‌رفت بابت این تلاش و همت خستگی ناپذیر، از پرسنل این نیروگاه‌ها توسط وزارت نیرو و شرکت توانیر تقدیر و تشکر می‌شد تا انگیزه مضاعفی به آن‌ها داده شود.
او نیاز بعضی از واحدهای فعال کنونی به تعمیرات ضروری را یادآور شد و اظهار داشت: نیروگاه‌ها به دلیل عدم پرداخت مطالبات و کمبود شدید نقدینگی امکان انجام این تعمیرات را ندارند و همین مساله می‌تواند پایداری شبکه را دچار مخاطره کند. لذا چاره اندیشی برای ساماندهی و تزریق نقدینگی به نیروگاه‌ها برای جلوگیری از بروز مشکلات جدید، بسیار حیاتی است.
عبایی همچنین خاطرنشان کرد: اگر معاملات برق در بورس انرژی مطابق با همان وعده‌ها و دستورالعمل‌های تدوین شده انجام شود، بخشی از مشکلات قابل حل خواهد بود. اما بدون تردید ادامه روند فعلی، شرایط معاملات در بورس را به شکل چهار سال گذشته بازگردانده و به شدت حجم آن را در بورس کاهش می‌دهد.
عضو هیات‌مدیره سندیکا با تاکید بر اینکه میزان نقدینگی تزریق شده به بورس متناسب با افزایش تعرفه‌های برق نیست، گفت: صنعت برق با وجود افزایش تعرفه‌ها مشکل درآمدی ندارد، در واقع مشکل در وصول مطالبات از مشترکین است. از این رو ما در سندیکا آمادگی خود را برای هر گونه همکاری با وزارت نیرو برای وصول مطالبات اعلام می‌کنیم. »
عبایی در پایان سخنان خود تصریح کرد: با این حال میزان تزریق نقدینگی به بورس انرژی در سال جاری هیچ افزایشی نسبت به گذشته نداشته و عملا با رشد تعرفه مشترکین همخوانی ندارد. سال گذشته پیش بینی شده بود که به صورت ماهانه دو همت نقدینگی به معاملات برق در بورس انرژی تخصیص داده شود و انتظار می‌رود این رقم برای سال جاری متناسب با افزایش تعرفه‌ها، بالاتر رود.
وی در پایان با اشاره به امکان دسترسی بازیگران بازار برق به سامانه‌های این بازار و برطرف شدن مشکلات این حوزه، خواستار تسریع در رفع تعلیق بازار برق و بازگشت فرایند معاملات در این بازار به شرایط عادی شد.
در پایان این نشست مدیران و معاونین شرکت توانیر و مدیریت شبکه هم نقطه نظرات خود را در خصوص مساله تامین نقدینگی صنعت برق و راه حل‌های اجرایی آن بیان کردند.

فايل‌هاى مرتبط

ديدگاه‌ها

ارسال دیدگاه